Miksi kannattaa valita zeoliititon pyykinpesujauhe?

MITÄ ZEOLIITTI ON ?

Zeoliitti on epäorgaanista (eli ei ole biohajoava, ja tästä syystä helposti kerääntyy koneeseen), hienojakoista, savenkaltaista ainetta, jota joissain pesuaineissa käytetään vedenpehmentäjänä. Zeoliitti kertyy helposti pesukoneeseen ja huuhtoutua huonosti tekstiileistä sillä zeoliitti kerääntyy kuitujen väliin ja siten heikentää esimerkiksi mikrokuituisten siivoustekstiilien toimintaa.

Zeoliittijäämiä näkyy helposti erityisesti tummissa vaatteissa esim. kun pyykinpesujauhetta on annosteltu liikaa / kone on liian täynnä / pesuohjelma on liian lyhyt.

Zeoliitti ei ole vesiliukoinen joten se vaatii paljon vettä huuhtoutuakseen pois.

Zeoliitin kertyminen koneeseen voi johtua liian vähäisestä veden määrästä. Nykypäivän pesukoneet ovat energiaa ja vettä säästäviä, joten liiallinen pesuaine ei pääse huuhtoutumaan kunnolla pois. Sama ilmiö toistuu, kun kone täytetään liian täyteen. Matalat pesulämpötilat voivat myös vaikuttaa siihen että zeoliittia kasautuu helpommin. 

Jos zeoliittia pääsee kertymään pyykinpesukoneeseen voi pesukone (ja puhtaat pyykit) haista tunkkaiselta, putket tukkeua ja laakerit kulua, nämä ovat omiaan aiheuttamaan koneen rikkoutumisen.

AS-Tukun valikoiman kaikki pyykinpesuaineet ovat zeoliitittomia! Tutustu tuotteisiin klikkaamalla tästä!

FOSFAATTI

Fosfaattia käytettiin pitkään pyykinpesuaineissa vedenpehmentäjänä. Sen käyttöä on vähennetty jo 1990-luvulla ympäristösyistä, koska fosfori on yksi ympäristöä kuormittavista ravinteista ja osaltaan vaikuttaa vesistöjen rehevöitymiseen. Zeoliitilla on korvattu fosfaattia.

Euroopan unioni on kieltänyt fosfaattien käyttämisen kotitalouksien käyttöön tulevissa pesuaineissa. Markkinoilla on siis olemassa, ja sallitusti myynnissä tuotteita joissa vedenpehmentäjänä on käytetty fosfaattia.  Fosfaatin käyttö kuluttajille suunnatuissa tuotteissa kiellettiin jo vuonna 2013. 

AS-Tukun valikoiman fosfaatiton vaihtoehto on KW COLOR NATURA. Tutustu tuotteeseen klikkaamalla tästä!