Ihon kunto oleellisena osana hyvää käsihygieniaa

Kirveleekö käsihuuhde käsissä?

Ihollamme on luontainen kyky sitoa itseensä ilmasta kosteutta, mutta etenkään talvisin ilmassamme ole riittävästi kosteutta sidottavaksi. Kun kelin vaihteluun lisätään influessakauden, ja koronavirus tartunnan ehkäisyä varten tehostettu käsien pesu ja desinfiointi sekä muut käsien ihoon kohdistuvat päivittäiset kuormittavat tekijät (kuten ilman saasteet, puhdistus- ja liuotusaineet ym.) niin ei ole mikään ihme että käsien iho kuivuu.

Käsien kuivuminen johtuu ihon luonnollisen suojamuurin ja tasapainosta vastaavien rasvojen, kosteuden ja hyvien bakteerien määrä iholla on vähentymisestä, mikä on omiaan altistamaan ihon helpommin ongelmalliselle kierteelle, joka voi mahdollisesti johtaa tulehduksiin sekä ns. ’huonojen’ bakteerien sekä viruksien pääsyn ihoon. Kun ihon kosteustasapaino häiriintyy, käsihuuhde voi aiheuttaa kirvelyä rikkinäisellä ja kuivalla iholla. Tämä ei kuitenkaan aina tarkoita että kyseessä olisi allerginen reaktio, tai syy miksi käsihuuhteen käyttö pitäisi lopettaa. Alkoholia sisältävän käsihuuhteen kirvelevä vaikutus menee ohi muutamassa päivässä, sillä käsihuuhteissa olevat hoitavat ainesosat muovaavat sarveissolukon pintakerroksia ja reitit kipureseptoreihin sulkeutuu.

Vinkit käsien ihon hoitoon

ihon kunto

1. Pese kätesi:

  • ainakun tulet ulkoa sisään
  • ennen ruoan laittoa ja ruokailua
  • wc-käynnin tai vaipan vaihdon jälkeen
  • niistämisen, yskimisen tai aivastamisen jälkeen
  • kun olet koskenut samoja pintoja kuin flunssainen henkilö.

Älä koskettele silmiä, nenää tai suuta, ellet ole juuri pessyt käsiäsi. Käsihygienia on tärkein keino ehkäistä myös vatsatauteja ja matkaripulia.

2. Käsien pesun jälkeen käytä tarvittaessa käsihuuhdetta

3. Käytä käsivoidetta

Jos käsivoiteen käyttö ei ole nyt osana arkeasi, tässä muutama vinkki miten saat siitä rutiinin itsellesi:

Pidä käsivoide mukana, esim autossa/laukussa/työpöydällä. Tällä konstilla käsirasvan käyttö muistuu mieleen helpommin ja on helposti saatavilla -> Meidän valikoimasta löytyy esim Abenan käsivoide kätevässä 75ml tuubissa.

Kosteuta ennen nukkumaanmenoa. Kun rasvaat kädet juuri ennen nukkumaan menoa, rasva saa rauhassa imeytyä ihoon koko yön ajan. Voit tehostaa erittäin kuivan ja kiristävän ihon kosteutusta laittamalla käsiin ohuet puuvillahanskat.

Rasvaa kädet jokaisen pesun jälkeen. Saippuapesu irrottaa ihon omia rasvapartikkeleita, joka on varsinkin atoopikoille ja herkälle iholle rankkaa jos pesee kädet useaan otteeseen päivän aikana.

Katso Henkilöhygienia tuotevalikoimamme