ALLERGIAKODIN SIIVOUS

Lähes joka toinen suomalainen kärsii allergiaoireista.

Kodin huolellinen ja säännöllinen siivoaminen helpottaa monen allergisen oloa. Koti ei vaadi viikoittaista suursiivousta tai runsasta desinfiointia myöskään allergisten taloudessa. Oikealla siivoustekniikalla ja allergiakotiin sopivilla siivousvälineillä on suurin merkitys.

allergiakodin siivous

Allergiakodin siivoamisessa on hyvä huomioida siivouksen säännöllisyys, oikeat välineet sekä sopivat puhdistusaineet

Säännöllisellä siivoamisella voi vaikuttaa allergisten oireiden vaikeuteen. Allergia pitää elimistöä jatkuvassa hälytystilassa ja koti on hyvä pitää ympäristönä, jossa ärsytystä esiintyisi mahdollisimman vähän.

Huonepöly kuljettaa mukanaan elimistöä ärsyttäviä kemikaaleja kodin huonekaluista, tekstiileistä ja elektroniikasta. Siivotessa kaikkein hienojakoisin pöly leviää helposti lattialta ylemmäs hengitysilmaan eivätkä kaikki imurit suodata huoneilmaa riittävän tehokkaasti ja siksi on hyvä kiinnittää huomiota imuria ostaessa siihen, että imurissa olisi riittävän hyvä suodatin. Imurointi ja mikrokuitupyyhkeellä suoritettu nihkeäpyyhintä ovat tehokkaat menetelmät huonepölyn siivoamiseen.

Puhdistusaineiden valinnassa kannattaa huomioida

Monet siivoukseen tarkoitetut puhdistusaineet aiheuttavat helposti allergisia reaktioita sillä monet kotisiivoukseen tarkoitetuista puhdistusaineista sisältävät tuoksuja sekä väri- ja säilöntäaineita.

Allergiakodinkin siivoukseen riittää mieto yleispuhdistusaine

Puhdistusaineiden kohdalla vähemmän on enemmän. Pölyjä voi pyyhkiä kokonaan ilman puhdistusainetta (nihkeäpyyhintä mikrokuitupyyhkeellä). Desinfiointiaineet eivät paranna kodin allergiaystävällisyyttä. Vaikutus on saattaa olla jopa aivan päinvastainen – vahvat puhdistusaineet allergisoivat helposti ja hyödyllisten mikrobien tappaminen kodin pinnoilta altistaa uusille allergioille.

Puhdistusainetta valittaessa kannattaa myös tarkistaa onko sille myönnetty allergiamerkki. Allergiamerkityt puhdistusaineet on suunniteltu ja testattu allergiakotien käyttöön sopiviksi.

Muista aseptinen siivousjärjestys

Etenkin allergiakodissa kannattaa muistaa edetä aseptisen siivousjärjestyksen mukaan eli eteneminen puhtaasta tilasta kohti likaisia. Siivoa yksi huone kerrallaan ja sulje siivotut tilat kun siirryt toiseen tilaan. Muista myös siivota ’ylhäältä alas’ eli ylhäällä olevat pinnat ja tasot siivotaan ensin ja lattia puhdistetaan viimeisenä. Tällöin huoneen yläosissa oleva pöly ei laskeudu jo kertaalleen siivotuille pinnoille.

Panosta laadukkaaseen imuriin

Imuri kannattaa valita sen suodatustehon perusteella. On tärkeää, että imuri suodattaa pienimmätkin pölyhiukkaset. Hyväkään imuri ei kuitenkaan pysty suorittamaan tehtäväänsä, ellei pölypussia ja ilmansuodatinta vaihdeta säännöllisesti! Meidän valikoimasta esim. TRUVOX VTVe imuri on hyvä allergiakotiin

Muita hyviä huomioita allergiakotiin:

Yleisen kemikaalikuorman kevennys

Kemikaalikuormaan kannattaa kiinnittää huomiota muutenkin kuin puhdistusaineita valitessa. Kuinka montaa erilaisia kemikaaleja sisältävää tuotetta käytetään päivittäin? Kemikaalikuormaa kasvattavat esimerkiksi siivouksessa käytetyt puhdistusaineet, pyykinpesussa käytettävät tuotteet (pesu- ja huuhteluaineet) ja kosmetiikkatuotteet. Kaikki nämä vaikuttavat käyttäjänsä iholla ja kodin sisäilmassa. Kemikaalien kokonaismäärää kannattaa pyrkiä vähentämään ja valitsemaan mahdollisimman allergiaystävällisiä vaihtoehtoja.

Kiinnitä huomioita sisustusvalintoja tehdessä näihin asioihin:

Jos allergiaoireet ovat vaikeita ja huonepölyn kanssa täytyy olla erityisen tarkka. Kotiin kannattaa valita kalusteita, joiden alta mahtuu imuroimaan helposti. Paksut matot ja villaiset tekstiilit keräävät myös paljon pölyä. Pintamateriaalien tulisi kestää kosteutta ja kulutusta.

Käytä ammattilaisten apua

Monelta siivousliikkeeltä on mahdollista tilata erikseen palveluna ’allergiasiivous’ mikä on erittäin hyvä vaihtoehto esimerkiksi uuteen asuntoon muuttaessa tai allergian puhjetessa.